Nové PZZ v Kamenickém Šenově na I/13

18.11.2023 Kamenický Šenov

V roce 2023 provedl KŽC Doprava jako provozovatel dráhy Česká Kamenice – Kamenický Šenov kompletní rekonstrukci přejezdového zabezpečovacího zařízení na přejezdu se silnicí I. třídy č. 13 v Kamenickém Šenově.

Stávající přejezdové zabezpečovací zařízení s výstražníky typu VÚD a místní obsluhou bylo kompletně odstraněno a bylo zřízeno nové přejezdové zabezpečovací zařízení s novými výstražníky, polovičními závorami automaticky ovládané jízdou vlaku, které bylo uvedeno do provozu v červenci 2023. Zvýšením počtu výstražníků na přejezdu a dosazením závor tak dojde k výraznému zvýšení bezpečnosti jak pro uživatele pozemní komunikace (pěší, cyklisté, automobily), tak pro cestující ve vlacích turistické linky T1, která po této trati zvané Šenovka jezdí. Navíc díky automatickému ovládání přejezdu jízdou vlaku dojde od roku 2024 i k zvýšení cestovní rychlosti vlaků Kamenického motoráčku. Zkrácením jízdních dob vlaků mezi Českou Kamenicí a Kamenickým Šenovem o 2 minuty znamená rychlejší cestovní dobu o 14%.

Původní VUD bylo sneseno a jeden výstražník bude použit v muzeu v Kamenickém Šenově jako atrakce. VUDčko bude blikat a poslouží jako hračka pro děti a návštěvníky muzea. Další VUD bylo odprodáno do sbírek spolku na jih Čech a třetí VUD výstražník je t.č. volný a KŽC ho nabízí k odprodeji pro muzejní účely. Tržby ze starých VUDček jdou do údržbového fondu kamenickošenovského železničního muzea a do budovy nádraží jako příspěvek na obnovu stanice.

Rekonstrukce přejezdového zabezpečovacího zařízení byla financována z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury.

Foto: Bohumil Augusta a Čeněk Maléř