Radnická lokálka slavila

9.10.2023 Stupno

První zářijový víkend proběhl ve znamení oslav radnické lokálky. Zvláštní vlak vypravený z Prahy hl.n. do Radnic byl historicky prvním přímým vlakem mezi Radnicí, Břasy, Stupnem a Prahou. Centrem oslav byly Stupno a Radnice. Ve Stupně byla zpřístupněna expozice historie lokálky, doprovodný společenský program, dechovka a řečníci pod záštitou hlavního organizátora oslav, na místě v podobě tradičního výpravčího, ing. Tomáše Benetky, vše zvládali na výbornou. V Radnicích jakbysmet přes kopírák podobný program. Stánky s občerstvením a expozice s výstavou tematicky zaměřenou k výročí trati představili i na nádraží v Radnicích. Vlak zejména kyvadlově jezdil mezi Stupnem a Radnicí, několik spojů zamířilo do a z Chrastu u Plzně.

Akce přilákala asi 2000 lidí nejen místních, kteří převažovali, ale i z širokého okolí. Slušně zaplněný zvláštní vlak jak z Prahy, tak do Prahy toho byly důkazem.

Podařená akce, kdy přálo i počasí, kladla však na dopravní zaměstnance KŽC, ČD a zejména řídícího dispečera v Plzni značnou zátěž, neboť v důsledku řízení dopravy podle předpisu D3 a návaly lidí způsobily protahování všeho možného a mírný, avšak tolerovatelný rozvrat jízdních řádů jak pravidelných, tak zvláštních vlaků.

KŽC zabezpečil oslavy tradiční „plzeňskou soupravou“ 893.168 s vozem Bix 372.

Foto: Aleš Tichý