Čertovské nádraží Kamenický Šenov

10.12.2021 Kamenický Šenov

V neděli 5. prosince se konala na naší lokálce Šenovce akce Čertovská nádraží, kterou tradičně pořádají města Česká Kamenice a Kamenický Šenov.

Po roční „covidové“ přestávce se v adventním čase vrátilo čertovské rojení na naše nádraží v Kamenickém Šenově a andělská družina k nádraží v České Kamenici. Obě nádraží spojily jízdy zvláštních vlaků. Výkonu se zhostil motorák 810.535, který dorazil na akci z Prahy. V České Kamenici byl připojen služební vagon Daak. Ten měl po dobu akce primárně sloužit jako malý improvizovaný bufet na nádraží v Kamenickém Šenově. Nakonec neplánovaně posloužil k přepravě cestujících, protože při první cestě ve 14 hodin do Kamenického Šenova by motorák svou kapacitou nestačil. Naštěstí se všichni cestující (i všechny kočárky) nakonec vešli a tato bizarní souprava dorazila na šenovské nádraží. Následně již samotný motorák pendloval mezi oběma stanicemi, aby se v půl páté odpoledne vydal zpět do Prahy s připojeným hytlákem.

Na nádraží v Kamenickém Šenově byla připravena početná čertovská patrola, která se po celou dobu akce starala o zábavu zejména pro děti, a také stánek s občerstvením. V České Kamenici se o program starali andělé na zahradě hospůdky U Nádraží.

Odpolední akce přilákala velké množství lidí, kteří jistě ocenili možnost zúčastnit se jedné z mála akcí v předvánočním čase, pochopitelně za cenu splnění platných protiepidemických opatření.

Lokálka z České Kamenice do Kamenického Šenova na zimu utichne. Provozní sezóna 2022 začne v sobotu 2. dubna 2022. Jízdní řád trati je zveřejněn mimo jiné i v tabulkách jízdních řádu na webu Správy železnic: https://www.spravazeleznic.cz/documents/50004227/142515241/k082.pdf/f4e1b9cd-fbb2-4763-a016-0cabdd92c519.

Foto: Vojtěch Kužel