KŽCD vozí školní výlety; zvláštní vlak severní Čechy – Blansko

17.6.2010 Litoměřice

Za tři a půl hodiny z Litoměřicka na Blanensko? Proč ne? KŽC nasadil vlajkovou flotilu svých motoráků, rychlíkový M 286.1008 na výkon přepravy školního výletu jedné ZŠ z Litoměřicka do Moravského krasu. Byli jsme v cestovní době rychlejší než vlaky EC / IC, což bylo dětmi se stopkami v ruce sledováno a kvitováno s povděkem.

Stařičký krokodýl nezklamal a vrněl cestou tam i zpět stále svůj monotónní zvuk a jel o sto šest. Např. mezi Kolínem a Blanskem jsme nebyli ani jednou předjeti vlaky vyšší kvality a úspěšně jsme všem ujížděli. Ale to není parametr podstatný, důležité je, že muzejní vozidlo, o něž je svědomitě pečováno, dokáže vydržet trakčně a rychlostně náročný výkon.

Ve dnech 24.-26.6.2010 jsme odvezli 50 dětí jedné ZŠ ze severu Čech do Moravského krasu. Dětem i učitelům se akce líbila, počasí se vydařilo, všichni byli spokojeni. A fanoušci železniční nostalgie dostali nečekaný dárek v podobě vozby zvláštního rychlíku do a z Blanska. Vděčných fotografů bylo cestou nespočet, v Blansku jakbysmet.

Tak třeba i Vám, čtenářům našeho webu, přijde vhod další podobný výletní vlak, třeba jako znalým lovcům dobrých fotek vozidel z minulého století.

Foto: 83