Praha – Blatná anebo Praha – Volary

2.11.2018 Praha

Experiment ve věci přímého spojení rekreačním vlakem z Prahy na střední Šumavu se v roce 2018 nepodařil a nenaplnil. Trať u Lipky „spadla“. Uvedená skutečnost měla za následek fakt, že vlaky byly ukončeny v Blatné a zcela náhodou se stalo, že z nevýhody se stala nově příležitost, která vedla k objevení nové přepravní výzvy.

Vlak do Blatné začal suplovat chybějící spojení Blatné s Prahou. Začal být využíván místními pro běžnou dopravu do škol a na internáty, ve směru do Blatné naopak zase jako spoj pro turisty a výletníky. Nádherná krajina Blatenské vrchoviny, čistá příroda a bohatství kulturního dědictví regionu přitáhly turisty.

Naopak výlety do Kácova se „přejedly“, zkomercionalizovaly a tradiční cíle v Kácově se zkazily. Pivovar přemrštil ceny jídla a pití, všude fronty a narváno, lidí jak na „Václaváku“; cestující si často stěžovali na komerční přístup ve všem, na co v Kácově narazili a zejména na zhoršenou chuť piva a celkové polevení zájmu o turisty, kteří jezdili do Kácova na víkendové výlety. Tak jsme se prostě rozhodli zrušit Sázavský motoráček, jehož smysl se za uplynulé desetiletí vyčerpal a nově pominul.

A tak se nově bude jezdit na výlety místo do jihočeské Blatné. Funkci výletního vlaku do Kácova nahradí výletní vlak do Blatné. V Kácově o retrovlaky není zájem, v Blatné zájem je.

Pro rok 2019 jsme připravili spolu s Blateňáky nový produkt: Blatenský motoráček, který pojede vybrané dny v roce jako výletní nostalgický vlak na komerční riziko dopravce mimo veřejný závazek. Proto v něm nebudou platit jízdenky PID a lístky na vlak bude možné zakoupit pouze u průvodčího. Vlak pojede na akce, které se v Blatné a okolí konají. Prostě nová a zajímavá výletní destinace pro Pražáky a Středočechy dostupná celoročně, nikoliv jen v létě. A aby to bylo zajímavější, nasadíme na výkony (konečně) M 286.1008.

Tak vivat Blatenskému motoráčku. První vlaky vyjedou v březnu.

Foto: 669