Podtrosecký rychlík vyjede jako protokolární vlak

24.5.2018 Jičín

V sobotu 2.6.2018 prvně vyjede Podtrosecký rychlík (R 1576/ R 1577). Při příležitosti první jízdy, vypraví dopravce posílenou soupravu z důvodu očekávané vyšší frekvence. První jízda bude i propagační jízdou. Ve vlaku bude řazen barový vůz a vlak mimořádně zastaví pro obyvatele Prahy 19 (Kbely) v 8:50 na zastávce Praha-Kbely, při cestě zpět taktéž.

Podtrosecký rychlík nabízí nejrychlejší přímé spojení Prahy s centrální částí Českého ráje. Půjde o jediný vlak a současně i rychlík, který o víkendu zastaví v Kněžmostu a od Sobotky do Jičína „odzastávkuje“ nejvýznamnější zastávky, které jsou nástupními místy turistických tras. V Jičíně čeká na první cestující „Podtrosečáku“ překvapení a společensko-kulturní program.

Historii vlaku předcházel Kokořínský motoráček, produkt, kterým se dopravce snažil vzkřísit poptávku po rekreační dopravě a propojit Prahu s Kokořínskem a Českým rájem. Vlak byl v provozu zejména na jaře a na podzim, avšak jezdil nepravidelně a propojení obou rekreačních oblastí trvalo téměř půl dne, proto se jeho funkce neosvědčila a vlak v posledních letech ztrácel cestující. Pozitivní odpovědí na tento trend byl fakt nutnosti rozdělit obě vozební ramena na 2 části, tj. Praha – Český ráj a Praha – Kokořínsko.

Na tuto poptávku dopravce reagoval nabídkou Kokořínský rychlík a Podtrosecký rychlík. Po rozdělení vozebních ramen rapidně narostl počet přepravených cestujících na druhém vozebním rameni, počty cestujících na tom prvním rameni budeme teprve sledovat.

Český ráj „má to štěstí“, že získal slušné vlakové spojení rekreačního charakteru, neboť pro Prahu a Středočeský kraj se jedná o zajímavé turistické cíle, které lze realizovat jako jednodenní i víkendové. Z jedné strany Český ráj objíždí vlak dopravce ČD (Praha – Nymburk – Jičín – Turnov) a z druhé strany vlak dopravce KŽC Podtrosecký rychlík (Praha – Bakov – Kněžmost – Dolní Bousov – Libuň – Jičín).

Srdečně zveme do prvního R 1576 /7.

Foto: 638