Výtopna Zdice a KŽC připravili pro veřejnost unikátní akci ve Zdicích

5.3.2010 Zdice

V letošním roce se již pátým rokem pro Vás otevírá muzeum Výtopna Zdice v areálu bývalého lokomotivního depa Zdice. Toto poměrně mladé muzeum vás nechá vždy první celý víkend v měsíci od dubna do října nahlídnout do historie železniční a silniční dopravy.

U příležitosti zahájení sezóny 2010 Výtopny Zdice ve dnech 3. a 4. dubna je připraveno setkání motorových vozů řady M 262.0. Tyto legendární motorové vozy přezdívané "Kredenc" Vás provezou několika zvláštními vlaky v okolí Zdic.

První zvláštní vlak "Expres Výtopna Zdice" vyráží z pražského Hlavního nádraží v 8:15 hodin směr Beroun a následně Zdice s příjezdem 9:30 hodin. Po příjezdu je možné navštívit prostory muzea Výtopny Zdice, kam dorazí tři zástupci těchto motorových vozů na paprsky točny.

Po prohlídce expozice je možné se svést historickým autobusem do centra města Zdic, kde je možné navštívit výstavu plastikových modelů dopravních prostředků "Zdická padesátka". Opět je pak možné nasednout do historického autobusu na okružní jízdu se zastavením ve vojenském muzeu a zpět do Výtopny Zdice. Druhý zvláštní vlak "Herold expres" vyráží z nádraží Zdice ve 12:30 hodin směrem na Příbram a Březnici. Pro předem přihlášené zájemce (omezený počet-nutná rezervace na tel: 777 209 818) je po příjezdu do města dobrého piva Březnice zajištěna exkurze v místním pivovaru Herold. Po exkurzi každý účastník dostane malý památeční dárek. Ostatní cestující můžou navštívit tamní zámek, nebo si zpříjemnit procházkou po městě. Odjezd "Herold expresu" z Březnice je v 16:35 hodin do Zdic.

Na neděli 4. dubna je vedle otevření muzea Výtopny Zdice připravena jízda "Podbrdského motoráčku" s možností navštívit několik zdejších turistických cílů. Odjezd z nádraží Zdice je ve 12:10 hodin směr Lochovice, Hostomice, Liteň a Karlštejn. Zpět z Karlštejna vyráží "Podbrdský motoráček" v 15:33 a s příjezdem do Zdic v 17:10 hodin.

Motorové legendy "Kredenc" se vrací nedělního podvečera zpět do Prahy s odjezdem ze Zdic v 17:20 hodin. Po oba dva dny je v prostorách Výtopny Zdice možnost občerstvení, ochutnat pivo Herold a zakoupit upomínkové předměty. Celý program včetně jízdních řádů je možné nalézt zde.

Foto: 60