Tento víkend opět vyjede Pražský motoráček

5.5.2011 Praha

Tuto sobotu i neděli se můžeme opět těšit na Pražský motoráček, zvláštní historický vlak města Prahy, který si mezi Pražany získal loni velkou oblibu. Vlak vyjíždí z pražského Wilsonova nádraží v celých 9, 11, 14, 16 hodin a v sobotu ještě v 17:35. Trasa vlaku se kroutí po tzv. pražském semmeringu nádhernou přírodou západních vltavských strání, jednotlivými vilovými čtvrtěmi Prahy 5 a skýtá neobvyklé výhledy na celé město skrz rozkvetlou zeleň. Letos to bude už druhá sezóna tohoto zajímavého motorového vlaku, který připomíná staré časy před desítkami let.

Pražský motoráček je zvláštní vlak, díky kterému si můžete naplánovat výlet, aniž byste opustili hranice hlavního města Prahy. Pražský semmering je totiž zdaleka nejkrásnější pražská trať a svůj název obdržela od rakouské horské dráhy, se kterou má společné právě množství oblouků a náročné stoupání. Díky tomu, že neopustíte hranice města, můžete také naplno využít výhod tarifního systému Pražské integrované dopravy (PID), který na Pražském motoráčku platí. Stačí Vám „tramvajenka“ nebo i obyčejný přestupní lístek za 26 Kč. Můžete si však koupit jízdenku také u průvodčího přímo ve vlaku. S sebou si můžete vzít i kolo a máte-li jízdní doklad PID, tak dokonce zdarma, ale v tom případě doporučujeme v průběhu týdne rezervaci na adrese vlaky@kzc.cz, protože zavazadlový oddíl starého vozu není příliš velký a přednost před koly mají kočárky.

Vlak se z hlavního nádraží vydá přes Vyšehrad a železniční most na Výtoni na Severní Smíchovské nástupiště. Ty, kteří chtějí nastoupit na této zastávce upozorňujeme, že to není to samé, jako nádraží Praha – Smíchov, ani jako vlaková zastávka Na Knížecí. Přístup do této stanice je z ulice Nádražní přibližně uprostřed mezi stanicemi metra Anděl a Smíchovské nádraží chodníkem kolmo odbočujícím mezi dvěma železničními mosty. Za touto dá se říct odlehlou stanicí uprostřed města se trať začíná pomalu zvedat a uprostřed velkého množství zeleně přechází do stoupání, které pokračuje prakticky až do cíle cesty v Řepích. Tato stanice se ještě loni nazývala Praha Zličín a nachází se cca 100 metrů od konečné tramvají číslo 9,10 a 16 - Sídliště Řepy. Vlak mezitím zastavuje také na zastávkách Žvahov, Jinonice, Cibulka a Stodůlky, které jsou všechny na znamení. Po dosažení cílové stanice jede vlak zase zpět na hlavní nádraží. Pro plánování Vašeho výletu využijte nejlépe aktuální jízdní řád uvedený zde.

Pražský motoráček se skládá z jednoho historického vozu z padesátých let, zpravidla bývalé řady M 262.1. Tyto vozy jsou žijícími legendami našich lokálek a ještě před zhruba 25 lety byly k vidění prakticky všude. Nyní jsou již vyřazeny a až na malé výjimky všechny sešrotovány. V zařazení konkrétního exempláře budou nastávat nepravidelnosti. Proto se můžete dočkat různých překvapení, protože železniční dopravce KŽC Doprava disponuje hned několika zachovalými historickými vozy různých typů, o které se pečlivě stará. Například zrovna tuto sobotu a neděli se na výkonu tohoto vlaku objeví motorový vůz, který zde loni k vidění příliš nebyl. Jeden samotný motoráček bez vagónu zde jezdí proto, že na pražském hlavním nádraží je znemožněno objíždění soupravy z důvodu nedostatečného počtu volných objízdných kolejí. Náš nejdůležitější železniční uzel je totiž kapacitně zcela vytížen frekvencí dálkových a mezinárodních spojů.

Na Pražský motoráček se můžete vydat jakoukoliv sobotu a neděli od 7. května do 30. října a jede i o vybraných státních svátcích. Na jeho palubě se setkáte s klasickým průvodčím, který Vám kromě tarifního odbavení může poskytnout také občerstvení v podobě různých drobných pochutin a nápojů včetně piva. Těšíme se na shledanou na Pražském motoráčku, který tu jezdí pro Vás.

Foto: 137