Narozeninový vlak do Podlešína

26.3.2011 Podlešín

Jak dobře se dají oslavit kulaté narozeniny dokázal tuto sobotu zvláštní historický motorový vlak, který projel železničně neokoukaným prostředím severozápadní části okolí Prahy a Slánska. Samotnému oslavenci i celé asi čtyřicetičlenné skupině dobře se bavících lidí přinesl zážitky, na které budou určitě dlouho a rádi vzpomínat.

Vlak ve složení motorový vůz M 262.1117 + Bix 035 (Bixovna) vyjížděla ve 14:00 od 1.A nástupiště pražského hlavního nádraží ve 14:00, tedy přesně v časové poloze Pražského motoráčku. Jeho trasu kopírovala až do stanice Praha Zličín, alias Praha Řepy, kteréžto oba dva názvy jsou v této staničce na západě města souběžně stále ke spatření. Dále vlak pokračoval do Hostivic a na odbočce Jeneček se vydal doprava po obnovené trati kolem letiště na Středokluky. Ty byly přeplněné soupravami odstavených, posunujících a čekajících souprav a pro průjezd narozeninového vlaku zbývala poslední volná kolej.

V Noutonicích následovalo poměrně dlouhé čekání na odhlášku za předchozím vlakem, což bylo účastníkům jízdy (z nichž většina nejela vlakem desítky let) úplně jedno. V Bixovně panovala dosti bujará zábava, nicméně lidé byli evidentně překvapeni zvláštní, poklidně-nostalgickou atmosférou zdejších nádraží, na kterých se jakoby zastavil čas.

V Podlešíně byla opět přestávka, kterou motoráček využil k objetí svého vagónku a slavící společnost k oficiální části spojené i s fotografováním. Místní, velmi ochotný výpravčí měl milosrdné pochopení a jen vždy znovu trpělivě nabádal k pozornosti při průjezdu pravidelných vlaků. Nejen ve vlaku, ale právě zde, v Podlešíně na nádraží zazněla třeba i Rosa na kolejích a další krásné trampské písničky v dokonalém podání. Mezi cestujícími se totiž nacházely známé osobnosti, které k tomu mají více, než dobré předpoklady.

Vlak za nemalé pozornosti místních lidí a fotografů pokračoval do Kralup a dál na Prahu. Za kralupským nádražím si loďák vyzkoušel svojí stále velmi slušnou akceleraci a po hodinách jízdy nízkými rychlostmi se i s vagónem ochotně rozjel na svojí maximálku. Toho se v Klatovech asi zase tak často nedočkal. Praha se zjevila během pár minut a souprava se do svého cíle na Vysočanech protáhla přes Negrelliho viadukt, Hrabovku a Sluncovou. Řadě účastníků oslavy se v konečné stanici vlaku vůbec nechtělo vystupovat, protože akce pro ně byla více, než zdařilá.

Foto: 127