V pátek jede Bezdězský motoráček

29.6.2011 Doksy

Pozítří se skýtá poměrně vzácná příležitost svézt se jedním z méně obvyklých dálkových motorových vlaků. Bezdězský motoráček je zvláštní spěšný vlak, který jede v jednom směru pouze jedinkrát za rok, a to vždy tehdy, kdy začínají letní prázdniny. Tak tomu bude i letos. Vlaková souprava se bude skládat ze dvou historických motorových vozů, M 262.0124 a M 131.1302. O prázdninách budou oba zajišťovat vozbu dalších dvou pravidelných nostalgických vlaků, Kamenického a Lužického motoráčku, spojujících Kamenický Šenov s bližším i vzdálenějším okolím.

Výchozí stanicí bude pražské hlavní nádraží, odkud je naplánován odjezd na 15:35. Vlak postupně mine Neratovice, Všetaty, Mladou Boleslav a Bakov nad Jizerou, aby dosáhl výletního městečka Doksy poblíž Máchova jezera a hradu Bezděz. Tam je předpokládán 21minutový pobyt z důvodu křižování. Vzniklý časový prostor mohou cestující, kteří hodlají pokračovat v jízdě, využít například k návštěvě zdejší útulné nádražní restaurace, známé vyhlášenou kvalitou čepovaného Březňáku. Musí si však dát pozor na hodinky, protože po Doksech bude následovat přesun do České Lípy. Tam bude pobyt naopak jen velice krátký.

Jeden z nejhezčích úseků vlak absolvuje mezi Českou Lípou a Jedlovou. Táhlé stoupání hlubokými lesy Lužických hor jistě prověří aktuální kondici dvanáctiválce 12V 170 DR ve dvěstědvaašedesátce. Na úvrať v Jedlové bude k dispozici celkem třináct minut. Výluka na trati 081 mezi Jedlovou a Českou Kamenicí by měla večer 30. 6. 2011 skončit, takže zřejmě budeme mít výjimečnou příležitost si prohlédnout, jak si stavaři poradili s povodněmi poničenými úseky. Výluka končí také na sklářské lokálce do Kamenického Šenova, a tak po opětovné úvrati v České Kamenici se i tam Bezdězský motoráček projede po čerstvě obnovené trati.

Jízdenky se budou prodávat ve vlaku a pokud byste se rozhodli si s sebou vzít jízdní kolo, doporučujeme se domluvit předem prostřednictvím e-mailu na adrese vlaky@kzc.cz. Ve vlaku bude po celou dobu jízdy zajištěno drobné občerstvení. Srdečně Vás zveme na zajímavou jízdu Bezdězským motoráčkem z Prahy do Kamenického Šenova a těšíme se na Vaší účast!