Příběh vejprtský II.

18.2.2019 Vejprty

V roce 2012 se konaly v Crancahlu velké železniční slavnosti v podobě železničního festivalu konaného v Cranzahlu při příležitosti 110. výročí úzkokolejky do Oberwiesenthalu.

Dvoudenní vydařená akce přinesla nejen mnoho zajímavých fotomotivů a prestiže pro KŽC, ale také i dost starostí a práce všem, kteří akci na straně českého dopravce zabezpečovali. Němci totiž nemohli sehnat partnera na české straně, který by zvládl dostat vozidla i lidi přes hranice a protože nikdo z místních spolků na české straně nechtěl, resp. nebyl ochoten či neuměl s Němci spolupracovat, tak přišla na řadu výzva v podobě přímého oslovení KŽC, zda-li bychom se nezhostili této akce za českou stranu my. No a proč ne? Tož, zhostili jsme se!

KŽC vypravil protokolární vlak z Prahy přes Ústí do Cranzahlu ve složení 830-056 a Bixovna, kdy na palubě dojeli zástupci Ústeckého kraje, KŽC a ČD, kteří byli partnerským dopravcem pozváni. Bixovna dělala radost na místě všem, kteří mohli labužnicky pojídat české pochoutky a popíjet české pivo z Nymburka, avšak nelíbila se německým stánkařům, kterým kazila ceny. Kuriózní je, že Němci (návštěvníci oslav) vyjedli Bixovnu hned první den, takže druhý den musel hospodský rychle doplňovat sortiment.

Akce přinesla zajímavé fotomotivy nejen z ještě stojícího nádraží ve Vejprtech, ale i ze setkání vozidel u jedné nástupní hrany v Cranzahlu, resp. výstavy vozidel v žst. Cranzahl.

Foto: Bohumil Augusta