Úžasná akce: 130 let Šenovky proběhla 18.června.

22.6.2016 Kamenický Šenov

V sobotu 18.6.2016 proběhly oslavy výročí 130 let Šenovky. Velkolepé akce se zúčastnilo 1000 návštěvníků. Počasí přálo méně, ale i přesto byla návštěvnost akce lepší, než počasí limitovalo. Centra oslav byla dvě.

První v Kamenickém Šenově, kde se křtila kniha 130 let sklářské lokálky autorů Bohumila Augusty a Václava Haase. Zde probíhal kulturní program (Švejkova kapela, mažoretky, módní přehlídka, hudební vystoupení a scénky) a tu se mohli návštěvníci občerstvit z vysloveně místních produktů z regionu: řezníci a uzenáři, pekaři, minipivovary Kocour, Krásná Lípa, Česká Kamenice a Cvikov trhali zájem pivaachtivých návštěvníků. Zájem byl obrovský. Souprava 801-302 + Bix + 831-183 jezdila po celý den non-stop přeplněná, taktéž zájem o jízdu autobusy RTO po Kamenickém Šenově a na Panskou skálu předčil očekávání organizátorů. I o jízdu ŠD 11 po trati bývalé dráhy do České Lípy, střelnice byl velký zájem.

Druhým centrem oslav byla Česká Kamenice a trať pod Jedlovou. Po dohodě s ČD, a.s. a Ústeckým krajem došlo k náhradě ř. 844 na výkonech řadou 753 s vozy Bai, čímž byly oslavy KŽC ještě více obohaceny zapojením národního dopravce do projektu. Celodenní provoz tedy znovu začal připomínat dobu před 30 lety. Dokonalé retro: pravidelný provoz ř. 753, zvláštní retrorychlík Praha – Česká Kamenice 2x 751 s 9 tmavozelnými kočáry ř. „Y“. Krom deštivého počasí snad opět vyšlo všechno. Pro návštěvníky, pro fotografy, i pro unavené organizátory.

Nádraží v Kamenickém Šenově prošlo před oslavami očistou, byly natřeny dřevěné prvky a opravena vyhnilá dřevní hmota, doplněny palubky, provizorně opravena střecha, došlo k opravě oken, mříží a dveří. Byly dosazeny květiny a vymalována místnost muzea, kde byl po dobu oslav stánek KŽC, v němž se prodávaly knihy a současně byly vystaveny různé exponáty připomínající provoz dráhy v minulosti.

se vydařila, jen počasí nepřálo. Ale i tak zásek 1000 spokojených návštěvníků je významným počinem, který prokazuje, že o akce pro veřejnost pořádané KŽC je zájem.

Celé oslavy byly taktéž ve znamení vzdání holdu zachráncům dráhy, lidem z KŽC, kteří jí vdechli nový život na poslední chvíli a nenechali dráhu na holičkách a když se psal rok 2007, dráhu odkoupili správně od SŽDC Jakpak by asi dráha dopadla, kdyby tenkrát byla prodána mimo KŽC, např. zájemci KPL? Bylo by ještě co oslavovat a co připomínat?

Foto: 514