Šenovku doprovázel Mikuláš

13.12.2012 Kamenický Šenov

Tak jako jinde se i na šenovské muzejní dráze staly tradicí mikulášské vlaky. Zatímco loňské jízdy se odehrály za víceméně příjemného podzimního počasí, letos vypukla plná zima již týden předem a svými projevy výrazně ovlivnila nejen samotnou akci, ale především přípravy na ni.

Samotná organizace byla ovlivněna dvěma studenými frontami, které v uplynulém týdnu stihly trať sklářské lokálky podvakrát zasypat sněhem a jako bonus shodit na koleje trojici stromů.

V pátek 7.12. odpoledne proto vyrazil z nádraží v České Kamenici „předvoj“ mikulášských vlaků, totiž motorový vůz M 131.1302 obsazený pracovní četou vybavenou několika lopatami, krumpáčem a motorovou pilou. Zhruba půldruhé hodiny se pak prokousával do Kamenického Šenova, kdy za pomocí lopat a opakovaných rozjezdů překonával závěje i led utemovaný ve žlábcích přejezdů. A příprava se vyplatila.

O mrazivé sobotě 8.12. pohnul se ve 13:00 hod. z kamenické železniční stanice motoráček M 131.1302 znovu, tentokrát však uklizený, vyčistěný, vytopený a přesně podle stanoveného jízdního řádu. Zasněženou krajinou mezi Zámeckým vrchem a Smrčníkem vezl nejenom rodiče s dětmi, nýbrž také obvyklé pohádkové postavy s košíky sladkostí, aby je po patnáctiminutovém šplhání ve třicetipromilovém sklonu přivezl do k nepoznání proměněného nádraží Kamenický Šenov.

Organizátoři ze zdejšího městského úřadu si dali opravdu záležet. Pečlivě odklidili sníh z příjezdových cest i z peronu, který vyzdobili téměř „vánočně“, zatímco místní členové KŽC se postarali o vymetení výhybek, úklid čekárny a roztopení kamen, jejichž „služeb“ si během odpoledne pochvaloval nejeden z návštěvníků.

Motoráček se pohnul v obou směrech celkem čtyřikrát, pokaždé plně obsazený. Malý „nádražní happening“ v Kamenickém Šenově trval i v době jeho nepřítomnosti ve stanici, neboť zde bylo k dispozici svařené víno, grog, káva, čaj a grilované klobásy. Pohodovou atmosféru podbarvovaly reprodukované koledy, díky ozvučení, o které se rovněž postaralo město.

Všechno jednou končí a tak v 16:45 hodin příjezdem vlaku do České Kamenice skončila definitivně sezona 2012 na šenovské trati. Četa odstavila a vyklidila motorový vůz, baterie byly odpojeny a přeneseny do tepla, aby v silných mrazech neutrpěly škodu a všechno stichlo. Tak zase na jaře.

Foto: 301