Loďák M 262.1 posílil dopravu do Kamenického Šenova

26.6.2012 Kamenický Šenov

Kamenický motoráček M 131.1302 byl o víkendu 23. -24. 6. 2012 (oslavy výročí založení města Kamenického Šenova – 660 let) oživen jízdou vskutku netradiční soupravy. Zatímco v minulosti hostila trať pod Zámeckým vrchem kromě obvyklého Hurvínka několikrát vozy řady 830, tedy verzi s původním dvanáctiválcovým motorem, tentokrát zde měl premiéru jeden z „loďáků“ řady 831 a to hned s přípojným vozem Bix.

Kde se tam vzal? Ve spolupráci s firmou Arakis a Belleville, s.r.o. vypravil KŽC Doprava pro potěšení železničních fotografů a fanoušků zvláštní motorový rychlík pro výletníky v trase Roudnice nad Labem – Děčín – Česká Kamenice – Kamenický Šenov a zpět v řazení M 262.1183 + Bix 020.557 s občerstvením na palubě. Na čtyři desítky spokojených cestujících posilového rychlíku si vyloženě užily rychlou jízdu po hlavní trati i pomalé šplhání soupravy v bezmála horských podmínkách Šenovky. Motorák si tady připomněl svá léta provozu na svazích kolem Ramzové a jízdu zvládl na výbornou. Během jízdy a při nutném posunu v Kamenickém Šenově vznikla řada zajímavých fotografií, které vám nabízíme ke zhlédnutí.

Nejen posílení dopravy rychlíkovou soupravou typickou pro 70.-tá léta 20.století to v K.Šenově žilo. Rozhodli jsme se o 100% taktéž posílit provoz Kamenického motoráčku, takže Hurvínek jezdil v sobotu od rána do večera. V neděli pro změnu jsme vypravili mimořádný motorový rychlík.

Z hlediska železničního provozu se jednalo v posledních letech o jednu z nejzajímavějších provozních akcí na Šenovce. Leckdy došlo k setkání obou souprav v Kamenickém Šenově a tak mnoho fotografů rádo ocenilo zavzpomínání na doby dávno minulé.

Foto: 254