Motoráčky atrakcí turismu v Podřipsku a ve Středohoří

15.5.2012 Roudnice nad Labem

Něco málo přes dva týdny odděluje dnešek od zahájení sezóny pravidelného provozu historických výletních vlaků v Českém Středohoří a na Podřipsku. Středohorský motoráček vyjede každou sobotu už v červnu a pak v září. Podřipský motoráček na něj naváže a sveze Vás kteroukoliv sobotu a neděli o letních prázdninách. Tyto vlaky však nejsou osamoceným projektem, nýbrž součástí širší podpory cestovního ruchu v obou výše jmenovaných destinacích.

Klub železničních cestovatelů jako dlouholetá součást Klubu českých turistů, již od svého vzniku v roce 1985 spojoval zájem o železnici s cestovatelským krédem. To se nyní snažíme prosazovat i v rámci služeb železničního dopravce KŽC Doprava. Neustále hledáme nové perspektivy neprávem odepisované železnice. Ta je často skvostnou součástí české historie a krajiny, přičemž přímo vyzývá k využití pro výlety. Třeba i ve větších skupinách, nebo s koly. Železnice se již nesmí posouvat na okraj společnosti, naopak musí sloužit dál, a proto pro ní děláme vše, co je v našich silách. Výsledkem je nabídka možnosti vlakových návštěv turistických cílů v zajímavých oblastech, nacházejících se na sever od hlavního města. Je to pás, začínající okolo hory Říp a táhnoucí se podél Labe přes celé České středohoří, až k Lužickým horám a směrem ke státní hranici.

Podřipský a Středohorský motoráček se staly hlavním lákadlem nového turistického internetového portálu „Výlet na každý den“ www.stredohori-podripsko.cz. V jeho nabídce jsou jednodenní i vícedenní tipy na výlety, zaměřené na památky, přírodní zajímavosti, pobyty a dobré stravování v Českém středohoří a na Podřipsku. Na portálu získáte časové informace s možností on-line rezervací a prodeje jízdenek na Podřipský, Středohorský, Lužický a Kamenický motoráček. „Turistická logistika“ však umožňuje ještě víc: Kromě jízdenek na motoráčky si na portálu koupíte také jízdenky na loď Porta Bohemica I, cyklobusy, či si například zajistíte rezervace degustací roudnické vinotéky v románském hradě v Roudnici nad Labem. Vše propracované v patřičných návaznostech, vše přesně dle Vašich představ.

Praktickým příkladem naší podpory nostalgické železnice, coby širší součásti rozvoje turismu v určité oblasti, jsou informační tabule a mapy, které jsme ve spolupráci s turistickým portálem Stredohori-Podripsko.cz nechali ve velkém počtu vyrobit a osadit na mnoha místech podél trasy Podřipského motoráčku. Něco takového u nás (vyjma JHMD) nemá zatím obdoby a považujeme to za účinnou zbraň v aktivním boji o nového zákazníka na ohrožených lokálkách. Trasa motoráčku totiž vede mimo jiné traťovým úsekem mezi Straškovem a Libochovicemi, který měl být zrušen pro údajný nezájem občanů o cestování vlakem.

Skutečnost je však diametrálně odlišná. Obrovský zájem o naše vlaky, který jsme v Podřipsku zaznamenali v loňské sezóně, názorně dokazuje, že potenciální i reálný smysl existence železniční dopravy v této turisticky zvlášť exponované oblasti zdaleka není vyčerpán. Jde jen o to, tvůrčím způsobem hledat a nalézat vhodné formy jeho realizace. Zařazením vagónu s pojízdnou muzejní expozicí Podřipska budou letos soupravy Podřipského motoráčku posíleny na dvojnásobnou kapacitu a tak nezbývá, než už se jen těšit na shledanou s Vámi při Vašich (nejen vlakových) výletech v malebném Českém Středohoří a na Podřipsku.

Fotografie přibližují panely turistického ruchu, nově vybudované nedaleko železničních zastávek, které informují místní občany a turisty o možnostech aktivního trávení volného času při výletech vlakem po zdejším pěkném okolí.

Foto: 243