Velký Česko-saský železniční víkend v Krušných horách

19.4.2012 Cranzahl

KŽC Doprava ve spolupráci s ČD a soukromými železničními společnostmi SDG Fichtelbergbahn, Pressnitztalbahn a Erzgebirgsbahn připravily ve dnech 2. a 3. června 2012 významnou prezentaci železniční dopravy na obou stranách Krušných hor. Jsou zvolena dvě hlavní centra oslav na úzkorozchodné dráze ve vnitrozemí Německa: stanice Cranzahl a Kurort Oberwiesenthal. Z Prahy bude vypraven protokolární motorový vlak v trase Praha–Vysočany – Chomutov – Cranzahl.

Program začne vždy v 10 hodin a nabídne možnost seznámit se v obou žst. s provozem na úzkokolejné i normálněrozchodné dráze. K prohlídkám budou připravena moderní i historická vozidla, včetně parní trakce. Na dlouhých úzkokolejkách Cranzahl - Kurort Oberwiesenthal (dopravce SDG) a Steinbach – Jöhstadt (Pressnitztalbahn) budou zavedeny parní vlaky. Jako překvapení bude na oslavy dovezena parní lokomotiva z dílen v Meiningenu, která v Krušnohoří sice nikdy nepůsobila, ale právě zde si odbude svoji premiéru po opravě. Své vyhlídkové jízdy nabídne rovněž moderní trakce. Budou připraveny také exkurze v depu úzkokolejných drah s předvedením zdejšího provozního a technického zázemí, či např. ukázky nakolejování vagónů na podvalníky.

Z Prahy Vysočan vyjede (přes Roudnici nad L., Ústí nad L.-západ a Chomutov) do Cranzahlu mimořádný přímý vlak dopravce KŽC Doprava, který bude sestaven z historického motorového vozu řady M 262.0 (830) a přívěsného barového vozu Bixovna. Po příjezdu do stanice Cranzahl bude česká muzejní souprava odstavena na 6. kolej k prohlídkám. V rámci oslav 115 let výročí založení železniční společnosti Fichtelbergbahn a 10. výročí založení společnosti Erzgebirgzbahn bude po celý víkend Bixovna nabízet občerstvení, včetně osvěžujícího českého točeného piva za české koruny a české ceny. V neděli se protokolární vlak bude vracet stejnou trasou zpět do Prahy.

Na trati Vejprty – Chomutov budou po oba dva dny vypraveny posilové osobní vlaky ČD (řada 810, resp. něm. 642). Taktéž v úseku Vejprty - Cranzahl bude prakticky v nepřetržitém, hodinovém taktu nad rámec JŘ posílena doprava pendlujícími desiry ř. 642 (v tomto případě je dopravcem Erzgebirgsbahn). Mezi železničními stanicemi Cranzahl a Jöhstadt bude zavedena kyvadlová autobusová linka. Vždy mezi 10. a 18. hodinou bude v obou centrech oslav zajištěn kulturní a společenský program, včetně dechovkových kapel, vystoupení železniční patronky úzkokolejných drah v Krušnohoří a bohatého programu pro děti. Tarifní odbavení ve zvláštních i pravidelných vlacích se bude řídit tarifem dopravců a lze například využít výhodné síťové jízdenky SONE+DB.

K účasti na celé akci je možné se také přihlásit přímo u dopravce KŽC Doprava na adrese marek.svoboda@kzc.cz. V tom případě pro Vás zajistíme vše, včetně jízdného a ubytování na hranicích v hotelu se snídaní. Ti, kdo pojedou na celý víkend a zaplatí jednorázovou cenu, dostanou na sobotu i na neděli komplexní volnou jízdenku, platnou u všech dopravců. Tato permanentní jízdenka bude v prodeji pouze u KŽC Doprava cestou v protokolárním vlaku, a pouze pro předem přihlášené účastníky. Občerstvení v Bixovně bude k dispozici prakticky nepřetržitě po celý víkend, včetně jízd obou protokolárních vlaků. Tento bufetový vagón je v oblasti občerstvení zvolen jako oficiální dodavatel oslav. Krom piva se budou prodávat i párky, klobásy, nakládaný hermelín, sladké i slané pochutiny, káva, čaj, nealkoholické nápoje, i třeba něco tvrdšího.

Foto: 233