Šenovka železničně pestrá

13.7.2022 Kamenický Šenov

O víkendu 25. a 26. června se naše Sklářská lokálka Šenovka stala dějištěm soukromé akce, která zahrnovala v sobotu 25. 6. společenský večer na nádraží v Kamenickém Šenově a v neděli 26. 6. malou přehlídku železničních vozidel.

Celá akce byla koncipovaná jako dvoudenní se začátkem a koncem v Praze a využila trasy Lužickohorského rychlíku, do jehož soupravy byl zařazen zapůjčený lehátkový vůz Bc jako přímý vůz Praha - Kamenický Šenov a zpět. Ten sloužil po celou dobu akce jako zázemí pro účastníky akce. Z Jedlové byl dopraven náležitostmi KŽC do České Kamenice a následně na pravidelném vlaku Kamenického motoráčku do Kamenického Šenova.

V Kamenickém Šenově účastníci akce absolvovali prohlídku Sklárny Jílek a následně po grilování byl připraven program s improvizovaným letním kinem. Promítána byla historická videa z 90. let, kdy byla Šenovka za pomoci dobrovolníků zprovozňována, aby posloužila jako muzejní železnice. Leitmotivem celé akce totiž bylo výročí 25 let od obnovení železničního provozu na Šenovce, které se odehrálo téměř přesně před 25 lety, 21. června 1997.

Druhý den, neděli 26. června, část účastníků využila k turistice v malebných Lužických horách, část se účastnila železničního programu. Ten byl pojat jako malá železniční přehlídka vozidel KŽC doplněná o zajímavého hosta - motorovou lokomotivu 704.008 ČD. Její návštěva byla sice na jednu stranu čistě praktická - dopravila lehátkový vagon s účastníky na Jedlovou na závěs vlaku 1274. Přítomnost nezvyklého návštěvníka však byla využita i k vytvoření zajímavých fotomotivů na trati. "Malé lego" symbolicky dotvořilo pohodovou atmosféru akce připomínající duch "devadesátek", neboť v letošním roce oslaví 30 let od svého dodání do služeb Č(S)D. Kromě lokomotivy 704.008 se na trati představil motorový vůz 810.517 a vůz Daak (které byly v rámci akce přepravované do Děčína na letní provoz linky T11), vůz Bix deponovaný v České Kamenici a samozřejmě domácí 810.535.

Z akce vznikla řada pěkných záběrů. Pár obrázků přikládáme níže. Jedním z fotomotivů byl i fingovaný průjezd manipulačního vlaku bez zátěže vedený "malým legem" stanicí Kamenický Šenov, jak zachycuje video našeho kolegy Aleše Metlického.

Podobné zážitkové akce pořádáme pro širokou veřejnou již přes 15 let a rádi je uspořádáme i pro Vás! Neváhejte se na nás obrátit!