Lokomotiva T 211.0533 "Prasátko" v provozu na Šenovce

2.5.2022 Kamenický Šenov

V sobotu 23. dubna 2022 byla na vlaky Kamenického motoráčku premiérově nasazena lokomotiva T 211.0533 s vozem Bix 371. Prasátko se v uplynulých necelých dvou letech podrobilo kompletní renovaci, díky které se do provozu vrátila jedna z nejstarších posunovacích lokomotivy z produkce lokomotivky ČKD Praha. Premiérové nasazení spojené se symbolickým křtem v Kamenickém Šenově a ověřením provozních technologií přilákalo mnoho místních obyvatel i šotoušů zejména z Německa.

Lokomotivu vyrobenou v roce 1958 KŽC zakoupil v roce 2009 z vlečky Lesů Tábor, a.s. v Protivíně. Lokomotiva byla přesunuta do České Kamenice, kde občasně jezdila na Šenovce zejména s pracovními vlaky. V roce 2020 bylo rozhodnuto lokomotivě vdechnout nový život, a to s cílem jejího navrácení v provozním stavu na Šenovku, kde by s historickým vozem Bix zpestřila provoz. Na náročnou opravu se podařilo získat příspěvek z fondu na opravu historických vozidel od Ministerstva dopravy ČR. Oprava byla provedena s citem k historické cennosti této lokomotivy, která nikdy předtím neprodělala žádné zásadnější úpravy ani změny.

V sezóně 2022 bude o některých víkendech, po zacvičení strojvedoucích, lokomotiva nasazována na vlaky Kamenického motoráčku s historickým vozem Bix. Z technologických důvodů budou vlaky do Kamenického Šenova vedeny jako sunuté, díky čemuž se cestujícím naskytne neobvyklý výhled přes čelní panoramatická okna na krásnou krajinu kolem sklářské lokálky.

Foto: Ing. Čeněk Maléř