Průvodce po železničních tratích znovu vychází!

12.4.2022 Telnice

U příležitosti znovuzprovoznění „Kozí dráhy“ – tratě Děčín – Telnice spolek Klub železničních cestovatelů připravil a vydal brožurku, která je prvním novodobým Průvodcem po železničních tratích.

Cílem je vydat takovéto průvodce po všech tratích v České republice. Od roku 1999 vycházely v černobílém provedení jako příloha zpravodaje Dráhař a nyní jsou připravovány v nové grafické podobě a barevném provedení.

Průvodce po železniční trati 132 Děčín hl.n. – Oldřichov u Duchcova vyšel 2.4.2022 a je k zakoupení v ceně 60 Kč na akcích KŽC případně k objednání na adrese pavel.knizak@kzc.cz (+ poštovné 30 Kč obyčejná / 60 Kč doporučená zásilka).

V sobotu 2.4.2022 spolek Klub železničních cestovatelů uspořádal pochod po uzavřeném úseku Telnice – Oldřichov u Duchcova. Tato akce ze seriálu Doprava toho času zastavena se v důsledku chladného počasí setkala s menší účastí, ale o to více jsme si putování po pražcích užili. Prošli jsme více než 20 km přes Krupku, Bohosudov a Teplice až do Oldřichova, a protože stanice Oldřichov u Duchova byla pro osobní dopravu nahrazena zastávkou Jeníkov-Oldřichov, museli jsme dojít až tam.

V neděli 3.4.2022 jsme se přesunuli do Kamenického Šenova, což je další trať v provozu společností KŽC Doprava. Opět jsme se zaměřili na pokračování trati, tady to již nebylo ze seriálu Doprava toho času zastavena, ale Stopou zrušené tratě. Prozkoumávali jsme vedení trati kolem Šenovského vrchu přes býv. žst. Horní Prysk a došli jsme do Kamenického Šenova horního nádraží. Dále trať pokračuje jako cyklostezka do stanice Česká Lípa střelnice. Tu jsme na kolech projeli v srpnu 2020.

Foto: Ing. et Mgr. Pavel Knížák