Víkend s motoráčkem na severu Čech

30.9.2020 Varnsdorf

Další společné setkání organizované Výborem KŽC a KŽC Doprava je úspěšně za námi.

O uplynulém prodlouženém víkendu (25.-28.9) proběhlo již 144. setkání KŽC spojené s Víkendem s motoráčkem, tentokrát v oblasti severních Čech. Konkrétním cílem byla vlečka pivovaru Kocour ve Varnsdorfu, kde jsme strávili všechny 3 noci a vyjížděli odsud na jednodenní turisticko-poznávací výlety. Celá akce začala na nástupišti stanice Praha-Čakovice, odkud se zájemci přemístili na vlečku Avia Praha, aby si projeli motorovým vozem 810.517 celkem 900 m vlečkové trati. Následovala jízda přes Mladou Boleslav do České Lípy, odkud jsme jeli na závěsu motorového vozu 845.313 společnosti Ariva a to až do Rybniště. Pak už nás čekalo jen dojet přes Varnsdorf a Varnsdorf staré nádraží na vlečku pivovaru Kocour. Část účastníků dala přednost luxusnímu pivovarskému hotelu, druhá část raději stylovému ubytování v lůžkových vozech upravených pro stacionární ubytování.

Sobota nás přivítala vysokou vlhkostí a praktický celý den nám na hlavu padaly kapky deště. Původní plán projít zrušenou trať Svor - Jablonné v Podještědí vzal kvůli počasí za své, a tak jsme zamířili na sušší program. Autobusem ze Svoru jsme popojeli do Kunratic u Cvikova, kde se nachází podnik sklárny Pačinek. Zde jsme strávili více než 3 hodiny exkurzí v galerii výrobků a návštěvou skleněné zahrady, ale nejdelší čas jsme věnovali pozorováním pánů mistrů sklářů, kteří nám předváděli své mistrovské umění se sklem. U toho jsme se nádherně ohřáli, neboť teplota v peci, od které jsme stáli jen několik metrů, byla 1200 °C. Po skončení pracovní doby v dílně jsme se přemístili do kostela Povýšení svatého Kříže, který je vyzdoben výrobky právě místní sklárny. Na odpoledne jsme se přesunuli do Nového Boru do místního pivovaru BORN a zde strávili čas až do odejzdu motoráku v jeho sklepě u čerstvého piva přímo z pivního tanku. Večer ve Varnsdorfu proběhla členská schůze.

V neděli se již počasí umoudřilo a tak nemusel být turistický program měněn na náhradní. Měli jsme namířeno nejdříve přes Rumburk do nákladiště a bývalé zastávky Jiříkov, kam bychom snad i dojeli, kdyby nás doslova nezarazil červený terč "Stůj". Kolej do stanice je již vyloučená, silně zarostlá a tak nezbývalo, než dojít do stanice pěšky. A tak jsme si již nemohli vyfotit motorák ve stanici. Tak jsme si to vynahradili alespoň při zpáteční cestě v zastávce Jiříkov-Filipov. Dále naše cesta vedla přes Křečany do odbočné stanice Panský, odkud motoráček pokračoval do Krásné Lípy a my stoupali na Vlčí horu navštívit zdejší rozhlednu. Zpět jsme sešli přes Křížový vrch do zastávky Brtníky a dojeli pravidelným vlakem ČD do Krásné Lípy. Pak už nás motoráček vrátil do Varnsdorfu, kde byl individuální odpolední program buď v areálu pivovaru nebo procházkou po městě a návštěvou např. rozhledny Hrádek na samé hranici s Německem.

V pondělí bylo nejkrásnější počasí celého víkendu, ale teploty ráno byly hodně nízké. Vyrazili jsme do České Kamenice na exkurzi rekonstruovaného úseku Šenovské lokálky. Při zpáteční cestě jsme jeli na závěsu pravidelného vlaku. Dalším bodem akce bylo projetí vlečky papírna Horní Kamenice a pak už následovalo projíždění děčínského uzlu. Nejdříve jsme dojeli do stanice Děčín východ, přestavili jsme se do stanice Děčín východ dolní nádraží a pokračovali přes Děčín-Prostřední Žleb na hlavní nádraží. Pak proběhl zlatý hřeb programu - kolečko po Děčíně - vyjeli jsme na Západní nádraží stejnou cestou, kudy jezdily vlaky do Jílového u Děčína a dále po tzv. Kozí dráze. Zajeli jsme až k prvnímu přejezdu. Západní nádraží jsme chtěli projet po nejzažší koleji, ale protože tyto už patří k vlečce Ryko, kam nás nechtěli ve svátek pustit, museli jsme projet po přímé koleji. Dojeli jsme na ústecké zhlaví stanice a zpět kolem depa přes obě hlavní koleje až na IV. nástupiště. Zbývalo projet nákladní skupinu a pokračovat přes Ústí nad Labem do Prahy. Tam byla ještě zařazená Hrabovská spojka neboli 3. rameno trianglu na Hrabovce, tedy z Negrelliho viaduktu přímo na východ do Vysočan. Zde většina účastníků vystoupila, vlak už jen dojel do cílové stanice Čakovice.

Byla to další úspěšná akce na klíč patřící do seriálu Víkend s motoráčkem a symbolické zakončení letní sezóny cestování.

Foto: Pavel Knížák