Pražák rozvážel betlémské světlo

31.12.2019 Praha

Ve vánočním období, kdy, zdá se, železnice žila především skandalizací a neúspěchy provozu, přinášíme radost a pohodu reportáží o tom, že existuje i opak. Linka, která železnici přináší popularizaci, rozdávala tentokrát naději a světlo. A to doslova.

V sobotu 21. prosince rozvážel Pražský motoráček po své trase vánoční atmosféru. Akce, na které se blýsknul „krokodýl“ 851 008, se setkala s velkým úspěchem. Vánoční motoráček jsme připravovali ve spolupráci s organizací ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy).

Poslední sobotu před Vánoci jsme uspořádali akci „Vánoční motoráček s Krokodýlem“. Akce byla pojata jako zpestření pravidelných vlaků Pražského motoráčku, který je již od roku 2010 vyhledávanou turistickou atrakcí Prahy. Na výkon byl toho dne nasazen motorový vůz 851 008. A to nejen proto, že se v letošním roce, kdy se naplno zapojil do provozu po generální opravě, stal „oblíbencem“ železničních nadšenců, ale též proto, že poskytuje dostatečný prostor pro zřízení malého bufetu. Bufet se nacházel v prostorném zavazadlovém oddílu a bylo zde pro cestující připravené svařené víno, káva, čaj a sladké pečivo.

Díky spolupráci s organizací ROPID se podařilo akci propagovat i v jejích komunikačních kanálech, takže zájem o svezení nazdobeným motoráčkem s výhledy na zimní Prahu byl obrovský. Kromě prvního páru vlaků do Prahy-Zličína (kdy byla obsazena „pouze“ všechna místa k sezení) se ve vlaku i stálo. A stálo se nejen v uličce, ale též v zavazadlovém oddílu provoněném svařeným vínem.

Třešničkou na dortu bylo, že před desátou ranní si personál Pražského motoráčku převzal od skautů Betlémské světlo. To pak motoráček rozvážel po Praze a cestující i kolemjdoucí si mohli zapálit vlastní svíčku a odnést si Betlémské světlo domů. Registrace této akce v online seznamu akcí distribuce Betlémského světla zapříčinila, že se o naší akci dozvěděli i novináři, kteří se s námi následně svezli na Zličín. A tak se Vánoční motoráček ocitl dne 21. 12. v hlavní zpravodajské relaci České televize a TV Prima.

Velmi dobré ohlasy na akci na místě i následně na sociálních sítích svědčí o úspěchu Vánočního motoráčku. Překvapením je i nebývalý zájem o akci (a zejména o v Čechách neobvyklého „krokodýla“) u mladých železničních nadšenců, od kterých jsme prostřednictvím našeho instagramoveho profilu (https://www.instagram.com/kzcdoprava/) obdrželi desítky krásných fotografií. Za ně děkujeme!

V době překotných změn na české železnici po změně jízdního řádu jsme nabídli akci, která byla nejen ve znamení předvánoční pohody, ale též v duchu tradic železnice, s profesionalitou a citem. Věříme, že akce byla začátkem nové tradice Vánočních motoráčků.

Atmosféru Vánočního motoráčku si můžete připomenout v krátkém videu, které vytvořili kolegové z organizace ROPID: https://www.youtube.com/watch?v=zJHr7exHXXA.

Foto: Vojtěch Kužel