V Kácově se motalo moc vlaků

1.9.2017 Kácov

Tradiční vlaky KŽC (velká souprava) a ČD (parní vlak) vyjely na své trasy při příležitosti konání Kácovské pouti dne 19.8.2017.

Z důvodu podceněné údržby regionální dráhy v úseku Ledečko – Kácov – (Zruč), došlo k náhlému snížení traťové rychlosti v úseku Ledečko – Kácov na tak nízkou rychlost (10-15 km/h), že pravidelné vlaky nejde vyjezdit, natož vlaky, které jsou navíc. Aby oba dopravci, kteří zajišťují víkendovou dopravu do a z Kácova při příležitosti akcí v regionu, udrželi provoz, došlo nejen ke spojení sil ČD a KŽC, ale hlavně ke spojení jejich souprav, odříkání tras vlaků atp. Takže kuriózní soupravy se ten den objevily v různých podobách. Např. 749-006 + vozy B,BDs a k tomu souprava Ce vozů od páry nebo 749-006 + B + BDs + 814.2. Na Kácov, zastávku vytáhla zamráča 12 rybáků a pak je sunula zpět do Kácova, kde teprve přistoupila pára.

Fotografové měli žně a dopravní zaměstnanci plnou a často i zmatenou hlavu z toho, jakpak to ti dopravci vlastně mysleli, když vydali depeši, která kdekterému výpravčímu na trati pořádně zamotala hlavu. Navíc, když jede pára, jezdilo klasicky vše zpožděné. Ale i tak všichni vše zvládli a cestující, kteří jeli za zážitkem do Kácova, o něj nepřišli a navíc viděli improvizaci v provozu, která byla oceněníhodná. Podobné provozní improvizace a dohody dvou dopravců na západ od našich hranic neuvidíte ani nezažijete, neboť tam již řemeslo železniční vymřelo. V západní Evropě toho totiž už nejsou dávno schopni.

Foto: 593