KŽC Doprava vozil Mikuláše v Braníku i na Nymbursku

5.12.2009 Lysá nad Labem

Projížďka pohodlným motorovým rychlíkem se stala součástí letošních Mikulášských oslav na nádraží ČD v Praze - Braníku. Po 14. hodině odjel v sobotu motorový vlak ve složení M 286.1008+Bmx+Daa-k+Daa-k po lokálce přes Vrané nad Vltavou do Měchenic. Akce byla směřována hlavně pro naše nejmenší, a tak děti si během pobytu užily určitě zajímavý program.

Jednak se potkaly s Mikulášovou družinou, což je stálo určité chvilkové vypětí, nicméně poté, co jako vždy vše dobře dopadlo, obdržely malé dárečky a ty nejhodnější se na konečné podV Braníku byla souprava odstavena na první koleji před nádražní budovou a návštěvníci si mohli prohlédnout jak na poslední chvíli zachráněné a generálně rekonstruované bývalé služební vozy řady Daa-k, tak i nástěnku, která prostřednictvím krásných fotografií s popisky umožnila zavzpomínat na to nejhezčí z letošní motoráčkové sezóny. Večer si děti i dospělí užili ohňostroj, který vypukl přímo v zadní části kolejiště, a poté se někteří z nich prokřehlí rádi přišli ohřát do znamenitě vytopeného „hytláku“ Daa-k 7404 z domovské stanice Lysá nad Labem. Ten byl protentokrát modifikován na zařízení pro oddych a občerstvení zmožených návštěvníků akce nejen z řad nejmenších ale i jejich rodičů. Za příjemného, tlumeného osvětlení, vůně praskajícího dřeva a donášky venku prodávaných dobrot a nápojů přímo ke stolu, došlo už v podvečer k navození skutečně krásné, rodinné atmosféry, umocněné neobyčejně útulným interiérem a dobrou náladou všech účastněných. Ještě dlouho po odchodu dětí a jejich rodičů do svých domovů skýtal tento romantický vagón ze 40. let přístřeší a útulek nejen pro personál vlaku a jeho přátele, ale i pro další návštěvníky, unavené po celodenním náročném programu.

Soukromý dopravce pro děti v sobotu podle platného jízdního řádu vozil Mikuláše také na svém tzv. Polabském motoráčku, na který bylo tentokrát pro změnu nasazeno vozidlo označené M 131.1302, známé jako Hurvínek. Vláček se pohyboval po ose Mochov – Čelákovice – Lysá nad Labem – Nymburk – Poděbrady – Libice nad Cidlinou a děti z něj očividně měly velikou radost. Zatím se z důvodu teprve končící výluky nemohl podívat do Milovic, jak to tam vypadá po elektrifikaci. Takže o to víc se nejen děti můžou těšit na příští sezónu Polabského motoráčku, na další příběh z řady setkání železniční moderny a nostalgie.

Foto: 52