Velký železniční festival v Bošicích přitáhnul přes 800 lidí!

29.6.2014 Bošice

Na jeden den ožil provoz na jinak zapomenutých bošických lokálkách. V sobotu 28.6. se prokázalo, že zájem železniční fanouškovské veřejnosti i místních občanů o akci, kde exceluje 4, resp. 5 různých variabilních souprav, je žádanou záležitostí. Na své si přišli zejména fotiči, kteří mohli bezplatně pořídit unikátní záběry vozidel ze sbírek KŽC v plném provozu. V neposlední řadě i běžní výletníci, rodiny s dětmi a znovu taktéž první železniční cestující, ti všichni se mohli kochat iluzí plného provozního výkonu obnovené lokálky. V Bošicích bylo centrum oslav, nechyběla Bixovna, infokiosek ROPIDu, stánek firmy SAXI, starostové a regionální reprezentanti místní politiky. Vše natáčela ve svém spotu Česká televize. Ti všichni si spolu se zástupci dopravců (KŽC, ČD) a provozovatelů dráhy (SŽDC) vychutnali báječnou atmosféru akce, kdy bylo zřejmé, že se zase jedna dobrá věc na české železnici podařila.

Všichni organizátoři mají za to, že v předvečer zahájení pravidelného provozu nadělili malebným bošickým lokálkám pěkný dárek do začátků a přejeme jim, aby už další povodeň nepřišla. Dráha je pěkně a citlivě opravena, zejména umělé stavby na celé trati 012 jsou nové, resp. vyčištěné a opravené. Zcela nově je situačně řešena stanice Plaňany, kde sídlí dirigující dispečer.

Provoz 28.6. však přinesl také jednu skvrnu na kráse v podobě zpoždění, které vznikalo v důsledku obratů vlaků v koncových stanicích, nicméně všichni pochopili, že při tak náročné akci na tratích D3 se holt stane, že se zpoždění vyskytne. Většina návštěvníků oslav v Bošicích uvedenou situaci pochopila.

Kdo se chce nostalgicky podívat výletním vlakem na Podlipansko může o víkendech využívat oblíbený Podlipanský motoráček, který bude letos zajišťován motorákem 830-056. Opravené a udržované tratě 012, 013 za návštěvu po roční provozní odmlce určitě stojí.

Foto: Milan Hejcman, Daniel Šetek